Menuboxy – ekologia dla gastronomii

Wraz z pandemią koronawirusa ogromna większość lokali gastronomicznych zwróciła się w stronę sprzedaży żywności na wynos. Niestety, ta forma działalności – przynajmniej do tej pory – wiązała się z wykorzystaniem ogromnych ilości opakowań z tworzyw sztucznych. Wraz ze zbliżaniem się zakazu wykorzystania jednorazowego plastiku w biznesie pojawiła się jednak alternatywa dla styropianu czy folii – są nią ekologiczne menuboxy.

Czym są menuboxy?

Menuboxy to nowoczesne opakowania na żywność. Są one wykonane z biodegradowalnych materiałów, takich jak papier czy tektura. Występują one w różnych wersjach: od niewielkich pojemników na zupy i napoje, przez jednokomorowe pudełka idealne na ciasta i zapiekanki, aż po typowo obiadowe opakowania z trzema wydzielonymi przestrzeniami na różne rodzaje żywności.

Menuboxy doskonale sprawdzają się z każdym rodzajem posiłku, od śniadań po tłuste dania główne. Co więcej, są one idealne dla restauracji, stołówek i lokali, które specjalizują się w dowozie dań do swoich klientów. Posiadają one bezpieczne zamknięcia lub nakrywki, które zapobiegają wysypywaniu się posiłków lub mieszaniu się ich poszczególnych frakcji wewnątrz pudełka. Menuboxy są także łatwe w przechowywaniu. Część z nich da się przechowywać w złożonej formie, podczas gdy inne idealnie mieszczą się w sobie nawzajem.

Menuboxy w praktyce: jak sprawdzą się w dostawie?

Obawą restauratorów i dostawców, która najczęściej pojawia się podczas dyskusji o opakowaniach, jest oczywiście ich odporność na wilgoć i tłuszcz. Podczas transportu ma to kluczowe znaczenie: danie, które rozsypało się w reklamówce czy plecaku, z pewnością nie zostanie przyjęte przez klienta z entuzjazmem. Menuboxy gwarantują jednak, że ten scenariusz nie stanie się rzeczywistością. Tego typu opakowania są bowiem pokryte warstwą nieprzepuszczalną, która sprawia, że bez problemu można w nich przewozić nawet zupy, sosy czy napoje.

Menuboxy: ekologia w gastronomii

Menuboxy mają jednak znaczenie nie tylko w kontekście zbliżającego się zakazu wykorzystywania jednorazowych opakowań z plastiku. Są one również gastronomiczną odpowiedzią na ekologiczne trendy, które coraz częściej interesują klientów. Dzięki wykorzystaniu biodegradowalnych materiałów menuboxy doskonale wpisują się w ogólnoświatową modę na ochronę środowiska i tym samym mogą pozytywnie wpływać na wizerunek restauracji.

Gdzie zamówić wysokiej jakości menuboxy?

Już czas, by menuboxy stały się częścią także Twojego biznesu. Znajdziesz je w sklepie internetowym Ekspert Południe, oferującym najwyższej jakości opakowania dla gastronomii. Sprawdź naszą ofertę menuboxów na https://sklep.ekspertpoludnie.pl/menuboxy/.